O temacie:

Początek - mam telefon z jakimiś ustawieniami, jak je zmienić?

• Rozpoczety przez admin 1 year temu. W sumie 13 posts. Ostatnia odpowiedz jest od bidon.
  • 1 - ilosc subskrybcji tego tematu

1. Telefony z Androidem z "drugiej ręki" są zazwyczaj sprzedawane z jakimiś ustawieniami, tj. przypisanym kontem Google, bez którego telefon nie ruszy. Ustawienia były wprowadzane w celu usunięcia blokady sim, przetestowania telefonu etc. Pierwszą rzeczą po zakupieniu telefonu jest więc zmiana tych ustawień, a w zasadzie konta które jest przepustką do wielu usług w Androidzie jak na przykład Market.

Aby zmienić te ustawienia należy wykonać operację pt. "Factory data reset".

Operacja ta nie przywróci blokady sim (więc nie trzeba się martwić), ale żeby nie tracić nerwów i czasu należy mieć przygotowane konto na gmail i kartę sim przez którą można połączyć się z internetem poprzez 3G, GPRS lub EDGE. Ustawienia APNu i dostępność sieci lepiej przetestować wcześniej przed resetem.

Gdy mam kartÄ™ i konto przechodzimy do Settings -> SD Card & Phone Storage -> Factory data reset i resetujemy telefon.
    Gdy system odpali pojawi się formularz, w którym trzeba podać nazwę konta na gmail'u i hasło. Podajemy dane i naciskamy klawisz "MENU" - wyskoczy zakładka do konfiguracji APN'u. Dodajemy APN swojego operatora, zapisujemy ustawienia, a w prawym górnym rogu powinna pojawić się ikonka połączania. Następnie przechodzimy dalej w formularzu z kontem i hasłem, zatwierdzamy, telefon łączy się z siecią... i mamy ustawione nowe dane.

2. Sprawdz ceny telefonów z Google Android

HTC Tattoo HTC Hero HTC Magic Samung Galaxy
    Posted 1 year ago

3. hmm a jesli dostalo sie zresetowany, bez simlocka to jest opcja zeby zalogowalo bez wykorzystania karty sim? tylko np po wifi? Niestety nie mam takiej karty i nie moge uzywac telefeonu... prosze o pomoc

4. Bez kart SIM można odpalić telefon, jeśli wcześniej ktoś wprowadził jakieś dane odnośnie konta google, natomiast po sformatowaniu bez karty nie odpali. Ale to nie jest problem - starter za 5 zł i problem rozwiązany.
    Android będzie wykorzystywany nie tylko na telefonach jak G1, więc ta synchronizacja z usługami Google jest trochę ograniczająca...

5. hmm, starter za 5zł? Nie rozumiem ogólnie jak.
    Zaczne od poczatku. Telefon mial jakies ustawienia konta, wszstko smigalo do momentu az ktos dal przywrocenie ustawien fabrycznych... niestety z karty PLAY ani ERY nie moglem przeprowadzic polaczenia z kontem google. To da sie jakos to zrobic?

6. Wszystko czego trzeba to dostęp do internetu komórkowego - 3G, EDGE czy GPRS. Po zresetowaniu telefonu trzeba ustawić ten "komórkowy" internet, jak to zrobić pisze na górze. W czym dokładnie jest problem, jaki jest komunikat telefonu w miejscu w którym nie wiesz co zrobić?

7. Ale jest taki problem, ze wlaczam telefon z ''drugiej reki'' i przy wlaczaniu jest zeby podac e-mail i haslo no i nic wiecej siÄ™ nie da zrobic wiec jak wejsc w te ustawienia zeby zrobic reset?

8. 1. Wyłącz telefon
    2. Przytrzymaj przyciski HOME i POWER do moment pojawienia się na ekranie trójkąta - powinien pojawić się po 15-20 sekundach
    3. Gdy trójkąt się pojawi zwolnij przyciski
    4. Przytrzymaj home i wciśnij power
    5. Pojawi się "Android system recovery utility" - wybierz 3 opcję (użyj tracballa)

Po resecie - http://www.androidal.pl/forum/topic/poczatek-mam-telefon-z-jakimis-ustawieniami-jak-je-zmienic#post-130

9. Åšwietny tutorial, brawo.

Czy mógłby mnie ktoś uświadomić czym od przywrócenia ustawień fabrych w ustawieniach telefonu różni się od sposobu opisanego powyżej? :)

10. No już działa :)
    Teraz tylko jeszcze jezyk polski musze wgrac :P

11. hej,
    chce wpisac swoje konto gmail w hero aby moc korzystac z aplikacji googlowej, czatu, sklepu itd - niestety po ok minucie otrzymuje komunikat ze nie mozna sie polaczyc. probowalem i po wifi i po necie (play online). reset traktuje jako ostatecznosc. bede wdzieczny za kazdy pomysl

12. Nie wiem jak to wygląda w HTC Hero ale w G1 nie da się zmienić konta bez resetu.

13. Panowie mam wlasnie G1 z "drugiej reki" i robie zgodnie z tym co napisal molik tzn
    1. Wyłącz telefon
    2. Przytrzymaj przyciski HOME i POWER do moment pojawienia się na ekranie trójkąta - powinien pojawić się po 15-20 sekundach
    3. Gdy trójkąt się pojawi zwolnij przyciski
    4. Przytrzymaj home i wciśnij power
    5. Pojawi się "Android system recovery utility" - wybierz 3 opcję (użyj tracballa)

ale przy kroku 4 niestety nie wyskauje Android system recovery utility tu chyba nie trzeba miec magistra zeby to wykonac ? ;) prosze o pomoc

14. milo ,ze wyszukałeś na forum ten temat a nie zakładałeś nowy. Zdaje sie,że jest to wina systemu w wersji 1.6 na wcześniejszych było wg opisu. Przytrzymanie klawiszy nic nie daje?... zdaje sie ze robilem recowery na 1.6 wystarczy przytrzymać home i power i się zaraz robi, jeśli nie to gdy włączysz telefon wejdz w ustawienia >> w dział karta SD i Pamięć<< i tam masz "Ustawienia Fabryczne" wystarczy to uruchomić i gotowe, pamiętaj by sprawdzić APN nim to zrobisz, telefon G1 domyślnie jest ustawiony na Ere ,dla innych sieci masz odmienne APNy po przywróceniu ustawień fabrycznych bedziesz mogł je wprowadzić . APN to punkt dostępowy, telefon połączy sie z internetem w czasie uruchamiania by zalogować twoje konto gmail(lub je utworzyć). jesli nie masz paczki danych ,pobierz APNdroid by tel nie łączył sie z siecią. jak co to pisz obersturmfuhrer9@gmail.com

RSS dla tego tematu

Reply

You must log in to post.

Zaloguj sie na forum Android

Szukaj na forum Android

Szukaj